Dirigent

René Nieuwint is sinds het najaar van 2010 dirigent van Puisque tout Passe. Met het koor deelt hij de voorliefde voor eigentijds repertoire. Naast Puisque tout Passe dirigeert René het koor Sancta Maria in Noordwijkerhout.

Meer informatie over René vindt u op zijn website.

Biografie

René Nieuwint (Amsterdam, 1955) studeerde scheikunde met hoofdvak biochemie. Hij werkte als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Vrije Universiteit. Naast deze werkzaamheden studeerde hij koordirectie, zang en piano. Zijn passie voor muziek leidde tot het besluit de wetenschappelijke carrière niet te vervolgen, maar zich toe te leggen op het dirigeren en organiseren van muziekproducties.

Als dirigent leidde hij vele koren, zoals Kamerkoor Tegenstemmen, het Lorca Kamerkoor, het Koor Nieuwe Muziek, Vrouwenkoor Cantiamo en momenteel Puisque tout Passe in Haarlem en Odeon en Sancta Maria in Noordwijkerhout. Hij dirigeerde muziek(theater)producties zoals ´Psalm 122´ en ´Jona´ van Willem Breuker, ´Whispers of Heavenly Death´ van Harry de Wit en de Haïtiaanse opera ´Maryaj Lenglensou´ van Ipharès Blain. Ook studeerde hij koorwerken in voor dirigenten als Bernard Haitink, Heinz Holliger, Michael Tilson Thomas en Riccardo Chailly.

Met organiste en pianiste Christine Kamp maakte hij vele programma´s met orgel- en koormuziek. Hun opnamen van de koorwerken van Louis Vierne werden wereldwijd geprezen. Tevens was hij de grondlegger en directeur van het Centrum Nieuwe Koormuziek dat van 1994 tot 2004 gevestigd was in de Posthoornkerk te Amsterdam.

In 2006 nam zijn carrière een bijzondere wending toen hij gevraagd werd om in Haïti te assisteren bij de realisatie van de eerste opera van dat land in de volkstaal, het creools. Tijdens dit prachtige project van cineast Hans Fels voltooide hij de opera, stelde koor, ensemble en solistencast samen en dirigeerde een toernee van 12 voorstellingen door heel dat land. In de daarop volgende jaren keerde René Nieuwint diverse keren terug naar Haïti. Onder meer in 2007 om de opera te hernemen voor het voltooien van de documentaire ´Le Maryaj Lenglensou´ van Hans Fels. En in 2008 om deze documentaire ook in Haïti te vertonen op alle plekken waar de opera eerder was opgevoerd. In 2016 keerde hij terug naar HaÏti ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de opera. Hij organiseerde een aantal filmvoorstellingen voor studenten en gaf een televisie-interview voor Metropole in Port-au-Prince. De filmregistratie van de opera is sinsdien een aantal keren op de Haïtiaanse televisie vertoond.

Deze website is mogelijk gemaakt door

Netplanet Webdevolopment